Wat houdt de ‘Governance Code Veiligheid in De Bouw’ in?

Wat houdt de ‘Governance Code Veiligheid in De Bouw’ in?

De Governance Code Veiligheid in De Bouw brengt bedrijven samen die gezamenlijk een veilig werkklimaat in de bouw willen bewerkstelligen. We leggen uit hoe dat zit en welk gevolg dit heeft voor bedrijven in de bouw.

Governance Code Veiligheid in de Bouw (GVCB)

Steeds meer bedrijven en instellingen sluiten zich aan bij de Governance Code Veiligheid in de Bouw (GCVB). Zoals de naam al doet vermoeden, is het doel van de samenwerking om veiligheid in de bouw verbeteren. Enkele bekende aangesloten bedrijven zijn Bam, ProRail, Heijmans en Rijkswaterstaat.

Om mee te mogen doen aan de aanbestedingen van deze partijen, dienen deelnemers de Veiligheidsladder geïmplementeerd te hebben in hun gehele organisatie. Vanaf 2022 is de Veiligheidsladder een harde aanbestedingseis. Reden van de eis is om veiligheid binnen de gehele keten te verhogen.

Over de Veiligheidsladder

De Veiligheidsladder is een beoordelingsmethodiek om gedrag rondom veiligheid binnen een organisatie te meten. Bedrijven worden op vijf treden ingedeeld. Hoe hoger de trede, hoe beter de veiligheidscultuur binnen een organisatie. De Veiligheidsladder richt zich vooral op organisaties in risicovolle werkgebieden, al mag elke organisatie zich certificeren.

Meer informatie: De Veiligheidsladder voor beginners

Blik op de toekomst

Om nu en in de toekomst mee te mogen doen aan aanbestedingen van deelnemers van de GCVB, is het behalen van de Veiligheidsladder dus essentieel. Vanaf 2022 is trede 2 vereist en vanaf 2024 is trede 3 vereist. Op deze manier krijgen bedrijven de kans om zich tijdig aan te passen.

Meer informatie: Hoe verloopt beoordeling en certificering van de Veiligheidsladder?

Is certificering altijd nodig?

Officiële certificering is niet altijd nodig. In veel gevallen is een zelfbeoordeling of ervaringsaudit ook voldoende. In onderstaande afbeelding is af te lezen voor welke organisaties dit geldt.

Meer over de Veiligheidsladder?

In dit artikel hebben we het belang van de Veiligheidsladder geprobeerd duidelijk te maken. Wil je meer weten? Meld je dan nu aan voor de Online Spoedcursus Veiligheidsladder waar je nog veel meer leert!